Project Hoge Boezem Overwaard Kinderdijk

Afgelopen maanden ben ik in samenwerking met Burgcopters druk bezig geweest om een project van Waterschap Rivierenland in beeld te brengen.

In (mijn achtertuin) de Hoge Boezem van de Overwaard bij Kinderdijk wordt een nieuw rietmoeras aangelegd. Dit gebied wordt de komende jaren ontwikkeld. De afgelopen maanden zijn diverse medewerkers van hoofdaannemer Schilder uit Ursem en onderaannemer Baars uit Nieuwland bezig geweest met het maken van een palendam die het nieuwe gebied moeten gaan vormen. De palendam wordt vanaf half oktober gevuld met bagger die vrijkomt uit de te baggeren Lage Boezem. Deze boezem (of achterwaterschap) moet verdiept worden. Het Achterwaterschap stroomt hierdoor beter door, waardoor de waterstand in het oosten van de Alblasserwaard  minder stijgt bij extreme omstandigheden (zoals hevige regenval en westenwind). Er is daardoor minder kans op een kadedoorbraak en wateroverlast in de omgeving.

Wekelijkse vloog ik samen met Mark Burghoorn eigenaar van Burgcopters een rondje over het gebied met zijn drone. Burgcopters beschikt over alle mogelijke expertise en vergunningen om een klus als deze aan te kunnen. Samen konden we prachtige luchtbeelden maken tot een maximale hoogte van 120 meter.

Naast de luchtbeelden maakte ik meerdere keren per week een rondje door het gebied per boot. Dit in goede samenwerking met de aannemers. Vanaf 17 oktober wordt gestart met het uitbaggeren van de Lage Boezem van de Overwaard, en stroomt de eerste bagger door het pijpenstelsel naar de Hoge Boezem.

Deze beelden zijn ook verwerkt in 2 korte video’s. Zie hier de meest recente video.

Meer weten over dit bijzondere project? Kijk dan op http://www.waterschaprivierenland.nl/kinderdijk

Deel dit bericht