Brand Lascentrum

Bij Lascentrum Ridderkerk in Alblasserdam brak dinsdagmiddag 25 oktober even na 17u een grote brand uit. Op dat moment was ik aan het werk op het even verderop gelegen andere industrieterrein Vinkenwaard.

ALBLASSERDAM- Bij lascentrum Welding en Cutting op het industrieterrein Nieuwland Parc in Alblasserdam heeft dinsdag 25 oktober 2016 een zeer grote brand gewoed. Het pand moet als verloren worden beschouwd. Over de oorzaak van de enorme brand is nog niets bekend.

Toen de eerste brandmelding bij mij binnenkwam keek ik uit het raam zag ik al een grote rookwolk opstijgen boven industrieterrein Nieuwland Parc. Snel mijn spullen in de auto, en richting de rookwolken gereden. Een onderdeel van mijn werk is om nieuws in beeld te brengen en dit was wel heel dichtbij. Binnen 10 minuten arriveerde ik samen met de eerste brandweerauto’s. Ik ben geen expert, maar door de enorme vlammenzee en rookontwikkeling zag je wel al dat hier waarschijnlijk weinig te redden viel.
De Politie was ook gearriveerd en net aan het coördineren wie waar moest gaan staan, waarna al snel de melding ‘zeer grote brand’ volgde. Via de politieporto hoorde ik dat er 23 brandweereenheden waren opgeroepen.

brand, lascentrum

Een half uur na deze melding stortte het eerste gedeelte van het pand al in. Aan de voorzijde waren door de hitte de gevelplaten al rood aan het worden. Op dat moment besef je, hier blijft echt niets van over. Politie had in de tussentijd alles ontruimd.  Ik was een van de weinige fotografen aan de westzijde van het pand waardoor ik vanuit een ander perspectief foto’s heb gemaakt. Op de plek waar ook precies de rookwolken overheen trokken en de roetdeeltjes neerdaalde.

brandalblasserdamceesvdwal_26

 

brandalblasserdamceesvdwal_27

Ik was hier vanuit een professioneel oogpunt aanwezig, maar het raakt je wel. Je ziet een bedrijf in vlammen opgaan wetende dat dit het bedrijf van iemand is die hier vast heel hard voor gewerkt heeft. Diverse media vragen ook om zo snel mogelijk ‘bewegend beeld’ te leveren voor de online platformen en hiervoor heb ik ook een compilatie gemaakt

 

Een dag later stonden er foto’s in het AD, Reformatorisch Dagblad en de regionale krant.
Ik kreeg van diverse kranten de vervolg opdracht om beelden te maken van de plek waar de heftige brand heeft gewoed.

dayafterbrandceesvdwaldayafterbrandceesvdwal_13

Dat moment deed me denken aan juli 1997. We waren toen beheerder van de Blokkeersche molen in Alblasserdam. Zondagavond 27 juli werd er brand gesticht in onze molen. De plek waar we als molenaars elke zaterdag waren. In 2u tijd zagen we de molen vernietigd worden.

foto archief Hist. Ver. West. Alblasserwaard

foto archief

Een dag later, het was vakantie dus ik was vrij van school, waren de brandweerlieden nog aan het nablussen, net als deze week in Lascentrum. Ook waren er die dag vele mensen aanwezig om te helpen, en spullen op te ruimen, net als nu. Die geur van de brand, vergeet je nooit meer.

Als je als fotograaf je werk staat te doen bij zo’n brandend pand ben je puur met je werk bezig. Maar dat wil niet zeggen dat je niet meeleeft met de betrokkenen. De foto’s van de brand zijn nieuwswaardig en ‘moesten’ gemaakt worden. Maar eens te meer besefte ik mij tijdens het bewerken van de beelden het lot wat dit bedrijf trof.

Ik kan dan ook niets anders zeggen dan; sterkte aan alle betrokkenen.

 

Meer info over de brand:
www.alblasserdamsnieuws.nl
www.ad.nl

Deel dit bericht