Reis Noord-Irak

Voor de christelijke hulporganisatie HVC ben ik dit jaar als vrijwilliger op reis geweest naar het noorden van Irak. Dit gedeelte; Koerdistan, is in de tijd van IS niet ongeschonden door de strijd gekomen.
Mede daarom heeft HVC op diverse plekken in de regio hulp projecten opgezet. Dit varieert van het opzetten van trauma counseling tot het verspreiden van noodhulp pakketten. Vanuit onze standplaats Erbil zijn we naar diverse steden en dorpen in Koerdistan geweest.

Gedurende de 2 weken dat ik op pad was zijn we in diverse vluchtelingen kampen geweest. Ter plekke hebben we pakketten uitgedeeld, gesprekken gevoerd met de vluchtelingen en met kampleiders over de diverse problemen gesproken. Nu het weer onrustig is geworden in Syrië komt er weer een nieuwe stroom vluchtelingen op gang naar het noorden van Irak.

Naast de vluchtelingen hebben we ook diverse dorpen met Yezidi’s bezocht. We werden warm verwelkomt door de plaatselijke leiders. Hebben gesprekken gehad met voormalige IS-Slaven en gekeken welke hulp er gegeven kan worden. Wat opvalt is de enorme vriendelijkheid van de bevolking. Hartverwarmend was dat, zeker als je dan alle verwoestingen ziet die nog goed zichtbaar zijn. Ook valt de fragiele vrede op. Hoe lang blijft deze relatieve vrede?

Onderstaand vind u een selectie van de beelden die ik daar gemaakt heb. Ik vind het belangrijk om de beelden te delen, mede omdat ik beloofd heb het verhaal hier in Nederland te vertellen. En om naast de ellende de schoonheid van het land te laten zien.

Wilt u meer weten over de projecten? Klik dan hier

 

 

Deel dit bericht